ksaderfos-skywalker-exapostaseos-synentefxi-ergasias.jpg

Η εξ αποστάσεως συνέντευξη εργασίας γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Προσφέρει ευελιξία και άνεση, όμως απαιτεί και μια διαφορετική προσέγγιση από την πλευρά σου. Υπάρχουν δύο εξ αποστάσεως συνεντεύξεις: η πρώτη είναι η συνέντευξη διά τηλεφώνου, χωρίς δηλαδή την οπτική επαφή μεταξύ των δύο μερών, ενώ η δεύτερη είναι αυτή μέσω βιντεοκλήσης, με τη χρήση εφαρμογών όπως Skype, Microsoft Teams, Zoom ή Messenger.

Στην πρώτη επικοινωνία σου με τον υπεύθυνο προσωπικού χρειάζεται να διευκρινίσεις με ποιον από τους δύο τρόπους θα γίνει η συνέντευξη, ώστε να προετοιμαστείς κατάλληλα. Επιπλέον υπάρχει και η περίφημη one-way interview, μια διαδικασία που ακολουθείται μετά το σκανάρισμα του βιογραφικού σου. Πρόκειται για μια εγγραφή βίντεο, στο οποίο απαντάς στις ερωτήσεις που σου κάνουν (συνήθως μέσω της πλατφόρμας Sparkhire και στα αγγλικά), γυρίζοντας τον εαυτό σου, χωρίς όμως να έχεις τη δυνατότητα να αναθεωρήσεις αυτό το οπτικό υλικό.

Στο κείμενο που ακολουθεί έχω συγκεντρώσει 10 χρήσιμα tips που θα σε βοηθήσουν να προετοιμαστείς για μια επιτυχημένη εξ αποστάσεως συνέντευξη εργασίας.

Έλεγχος τεχνολογικού εξοπλισμού

Πριν από τη συνέντευξη βεβαιώσου ότι έχεις δοκιμάσει τον εξοπλισμό σου, δηλαδή την κάμερα, το μικρόφωνο και τη σύνδεσή σου στο διαδίκτυο. Βεβαιώσου ότι όλα λειτουργούν σωστά και ότι έχεις επαρκή φωτισμό στον χώρο.

Προετοιμασία χώρου

Επίλεξε έναν ήσυχο χώρο όπου κανείς δεν θα διαταράξει την ησυχία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Βεβαιώσου ότι ο χώρος είναι καθαρός και επαρκώς οργανωμένος για να δείξεις επαγγελματισμό.

Έρευνα για την εταιρία

Είναι σημαντικό να ενημερωθείς για την εταιρία πριν από τη συνέντευξη. Μάθε για τη φιλοσοφία, τις αξίες και τα έργα της εταιρίας, καθώς αυτό θα σε βοηθήσει να είσαι προετοιμασμένος για σημαντικές ερωτήσεις.

Αναθεώρηση του βιογραφικού σου

Ανάλυσε το βιογραφικό σου και δείξε ετοιμότητα να απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά τις δεξιότητές σου και τις επαγγελματικές σου εμπειρίες. Φρόντισε να επισημάνεις τις επιτυχίες σου και πώς αυτές μπορούν να συνδεθούν με τις ανάγκες της εταιρίας.

Πρακτική δοκιμή

Προσπάθησε να κάνεις μια πρακτική δοκιμή με έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειάς σου πριν από τη συνέντευξη. Αυτό θα σε βοηθήσει να προσαρμοστείς στην εμπειρία μέσω της κάμερας και να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση.

Επαγγελματική εμφάνιση

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η συνέντευξη γίνεται από το σπίτι, είναι σημαντικό να επιλέξεις επαγγελματική εμφάνιση. Φόρεσε κατάλληλα ρούχα και φρόντισε την εξωτερική σου εμφάνιση.

Συμπεριφορά και γλώσσα σώματος

Παράμεινε ευγενικός και δείξε επαγγελματισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης. Προσπάθησε να επιδεικνύεις αυτοπεποίθηση μέσα από μια σωστή γλώσσα του σώματος.

Συγκέντρωση και αποφυγή διαταράξεων

Φρόντισε να μη διαταραχθεί η προσοχή σου από εξωτερικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Απενεργοποίησε το κινητό σου και ειδοποίησε τα μέλη της οικογένειάς σου να μη σε καλούν κατά τη διάρκειά της.

Προετοιμασία ερωτήσεων

Καλό θα ήταν να έχεις ορισμένες έτοιμες ερωτήσεις για να τις θέσεις στο τέλος της συνέντευξης. Αυτό θα δείξει το ενδιαφέρον και την προθυμία σου για τη θέση.

Ευχαριστήριο μήνυμα

Μην ξεχάσεις να στείλεις ένα ευχαριστήριο μήνυμα μετά τη συνέντευξη στο στέλεχος της εταιρίας με το οποίο συνομίλησες. Με αυτό μπορείς να εκφράσεις την ευχαριστία σου για την ευκαιρία της συνέντευξης, κρατώντας θερμό το ενδιαφέρον σου για τη θέση.

Αν ακολουθήσεις αυτές τις συμβουλές, θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένος για μια εξ αποστάσεως συνέντευξη εργασίας. Να θυμάσαι ότι πρέπει να είσαι ήρεμος και συγκεντρωμένος. Η σωστή προετοιμασία, σε συνδυασμό με την αυτοπεποίθηση που απορρέει από αυτήν, είναι τα βασικά κλειδιά για την επιτυχία.

Καλή επιτυχία!

Ανδρέας Πετρόπουλος
Στέλεχος Ενημέρωσης & Υποστήριξης, skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn