ksaderfos-skywalker-elevator-pitch.jpg

Το «elevator pitch» είναι μια σύντομη, συνοπτική παρουσίαση του εαυτού σου, μιας ιδέας, ενός προϊόντος ή ενός επιχειρηματικού πλάνου που έχεις στο μυαλό σου, η οποία μπορεί να γίνει σε διάστημα μικρότερο του ενός λεπτού. Ο όρος γεννήθηκε από την ικανότητα παρουσίασης του εαυτού σου ή μιας ιδέας σου σε έναν επαγγελματία κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνάντησης σε έναν ανελκυστήρα, μια κοινωνική εκδήλωση ή μια συνέντευξη για εργασία. Η παρουσίαση του εαυτού σου θα πρέπει να είναι συνοπτική, κατανοητή και –αυτό που λέμε– «to the point». Στόχος είναι να προσελκύσεις το ενδιαφέρον του ακροατή και να τον πείσεις να μάθει περισσότερα για εσένα ή να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις για μια επόμενη συνάντηση ή συζήτηση.

Το «elevator pitch» είναι χρήσιμο στην επαγγελματική πορεία, στο επιχειρηματικό περιβάλλον ή σε οποιοδήποτε άλλο πεδίο η συνοπτική και αποτελεσματική παρουσίαση είναι σημαντική για να κερδίσεις το ενδιαφέρον των ακροατών σου.

Πριν ξεκινήσεις να παρουσιάζεις τον εαυτό σου, θα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου τα εξής σημαντικά στοιχεία:

Συγκεντρώσου στα βασικά

Εστίασε την προσοχή σου στα κύρια στοιχεία της επαγγελματικής σου ταυτότητας, όπως ονοματεπώνυμο, εργασιακή εμπειρία και κύριες δεξιότητες.

Επικεντρώσου στην αξία που μπορείς να δημιουργήσεις

Να αναφέρεις συνοπτικά τις επιτυχίες ή τις πτυχές της επαγγελματικής σου ζωής οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τη θέση εργασίας για την οποία συζητάς.

Να είσαι συνοπτικός

Απόφυγε τις λεπτομέρειες. Ο στόχος είναι να παρουσιάσεις επιγραμματικά τα κυριότερα στοιχεία της προσωπικότητάς σου.

Προετοιμάσου κάνοντας εξάσκηση

Κάνε εξάσκηση παρουσιάζοντας τον εαυτό σου μπροστά σε έναν καθρέφτη ή σε έναν φίλο. Προετοιμάσου για να είσαι άνετος και να έχεις αυτοπεποίθηση.

Προσάρμοσε το μήνυμά σου

Προσάρμοσε την παρουσίασή σου στο κοινό στο οποίο απευθύνεσαι, επικεντρώνοντας την προσοχή στα σημεία που το ενδιαφέρουν περισσότερο.

Ας δούμε μαζί ένα παράδειγμα μίνι παρουσίασης του εαυτού μας, διάρκειας ενός λεπτού, στην περίπτωση που βρεθούμε με κάποιον ο οποίος δεν μας γνωρίζει και, για αυτό, θα πρέπει να αναδείξουμε τα δυνατά μας σημεία, την εργασιακή μας εμπειρία, τις δραστηριότητές μας και άλλες πτυχές της προσωπικότητάς μας.

Γεια! Είμαι ο/η (όνομα). Είμαι πολύ χαρούμενος/η που σε γνωρίζω. Είμαι (αναφέρεις την επαγγελματική θέση σου ή τον τομέα στον οποίο εργάζεσαι), με εμπειρία σε (αναφέρεις τις σχετικές δεξιότητες ή την ειδίκευσή σου). Έχω αναλάβει στο παρελθόν προκλήσεις στη(ν) (αναφέρεις προηγούμενη εταιρία/οργάνωση) όπου είχα επιτυχίες στον τομέα του/της (αναφέρεις τον τομέα επιτυχίας σου). Απολαμβάνω τη συνεργασία με νέους ανθρώπους και το να μαθαίνω νέα πράγματα. Ανυπομονώ να συζητήσουμε περισσότερο και να δημιουργήσουμε από κοινού ευκαιρίες.

Αν όμως βρεθείς απέναντι στον μελλοντικό σου εργοδότη για μια συνέντευξη και, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, σε ρωτήσει: «Πώς θα παρουσιάζατε τον εαυτό σας; Πείτε μου λίγα πράγματα για εσάς», πώς θα απαντούσες;

Γεια σας! Είμαι ο/η (όνομα) και είμαι πολύ χαρούμενος/η που έχω την ευκαιρία να σας γνωρίσω. Αναζητώ μια νέα εργασιακή πρόκληση και πιστεύω ότι έχω τις ικανότητες και την εμπειρία που απαιτούνται για να συνεισφέρω στο έργο της ομάδας σας.

Στην προηγούμενη θέση μου ως (τίτλος θέσης) στην (προηγούμενη εταιρία), ανέπτυξα δεξιότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν με επιτυχία και στον νέο μου ρόλο. Ανέλαβα την ηγεσία μιας ομάδας επαγγελματιών και συνεργαστήκαμε για την επίτευξη στρατηγικών στόχων της εταιρίας. Η ικανότητά μου να αναλύω και να επιλύω προβλήματα αλλά και να προσφέρω λύσεις συνέβαλε στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της ομάδας και στην επίτευξη των στόχων μας.

Έχω επίσης εξειδίκευση στον τομέα (όνομα τομέα), όπου απέκτησα βαθύτερη γνώση και εμπειρία. Για παράδειγμα, ανέλαβα τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός πολύπλοκου συστήματος (αναφέρεις ένα προσωπικό έργο ή επίτευγμα που αναδεικνύει τις ικανότητές σου).

Είμαι ευέλικτος/η και ενθουσιώδης συνεργάτης/ιδα, έχω εργαστεί με διαφορετικούς ανθρώπους και ομάδες και πιστεύω ότι η ομάδα είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Είμαι έτοιμος/η να προσαρμοστώ και να συνεισφέρω στην επιτυχία της εταιρίας σας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σε ενθαρρύνω να ετοιμάσεις ένα δυναμικό «elevator pitch» για τον εαυτό σου. Μελέτησε όλες τις συμβουλές που δώσαμε παραπάνω και προσάρμοσε το «elevator pitch» σου στις προσωπικές σου ανάγκες και τους στόχους σου. Να θυμάσαι ότι η πρακτική και η προετοιμασία είναι τα κλειδιά για να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και να παρουσιάσεις τον εαυτό σου έξυπνα και με πρωτότυπο τρόπο.

Μην ξεχνάς να προσαρμόζεις το «elevator pitch» σου ανάλογα με το κοινό και τον σκοπό της παρουσίασής σου. Μετά την κάθε παρουσίαση, αξιολόγησε την ανταπόκριση του ακροατή και προσάρμοσε το pitch σου ανάλογα.

Με την καθημερινή εξάσκηση θα βρεις τον καλύτερο τρόπο για να παρουσιάσεις τον εαυτό σου σε ένα λεπτό, εντυπωσιάζοντας τους ακροατές και δημιουργώντας έτσι νέες ευκαιρίες. Θυμήσου να είσαι αυθεντικός και ενθουσιώδης καθώς παρουσιάζεις τον εαυτό σου.

Καλή επιτυχία σε όλες τις μελλοντικές σου παρουσιάσεις!

Ανδρέας Πετρόπουλος

Στέλεχος Ενημέρωσης & Υποστήριξης, skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn