ksaderfos-skywalker-allagh-karieras.jpg

Η καριέρα αποτελεί έναν πολύ σημαντικό τομέα της ζωής μας, καθώς μας δίνει τρόπους να προβάλλουμε τις ικανότητές μας στους άλλους, να αναπτύσσουμε τα ταλέντα μας και να επιτυγχάνουμε επαγγελματική ικανοποίηση. Ωστόσο κάποιες φορές έρχεται η στιγμή που ίσως θελήσουμε ή αναγκαστούμε να αναθεωρήσουμε τη μέχρι τώρα πορεία μας στη δουλειά και να εξετάσουμε την επιλογή αλλαγής καριέρας. Μαζί θα εξετάσουμε το γιατί και το πώς μπορείς να προχωρήσεις σε αυτή την απόφαση, όπως επίσης θα αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που τη συνοδεύουν.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν κάποιον στη σκέψη να αλλάξει επάγγελμα. Ας δούμε μερικούς από αυτούς:

Έλλειψη ικανοποίησης

Μπορεί να αισθάνεσαι ότι η τωρινή σου καριέρα δεν σε γεμίζει και δεν σου προσφέρει αρκετή ευχαρίστηση. Η έλλειψη αυτή μπορεί να οφείλεται στην ανυπαρξία προκλήσεων, στην ανυπαρξία έμπνευσης από την πλευρά σου για το αντικείμενό σου ή στην ασυμφωνία των εργασιακών καθηκόντων σου με τις προσωπικές σου αξίες και στόχους.

Αναζήτηση νέας εργασιακού ενδιαφέροντος

Πολλοί άνθρωποι αναζητούν μια καριέρα που θα τους επιτρέψει να ασχοληθούν με κάτι που τους ενδιαφέρει πραγματικά και τους κινητοποιεί σε ποικίλους τομείς. Είναι ένα ισχυρό κίνητρο αλλαγής καριέρας.

Αλλαγή προτεραιοτήτων

Καθώς προχωράς στη ζωή, οι προτεραιότητές σου αλλάζουν, π.χ. είσαι γονιός και θέλεις να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο στην οικογένειά σου ή επιθυμείς να εργαστείς σε έναν φορέα που συμβάλλει με τη δράση του στο καλό της κοινωνίας.

Ανάγκη αλλαγής περιβάλλοντος

Ένα περιβάλλον εργασίας μπορεί να μην είναι ιδανικό για σένα και χρειάζεται να βρεις μια νέα δουλειά που θα σου προσφέρει μια ευχάριστη εργασιακή ατμόσφαιρα.

Πέρα από τα παραπάνω, υπάρχουν και σημαντικά πλεονεκτήματα με την αλλαγή καριέρας, ακόμα κι αν επιλέξεις να την πραγματοποιήσεις σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ας δούμε μερικά από αυτά:

Νέες ευκαιρίες ανάπτυξης

Ένα νέο επάγγελμα μπορεί να σου προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων και απόκτησης γνώσεων σε έναν εντελώς διαφορετικό τομέα απασχόλησης. Αυτό μπορεί να ενισχύσει το προφίλ σου και να σου ανοίξει νέες εργασιακές προοπτικές.

Επαγγελματική ικανοποίηση

Εδώ το ζητούμενο είναι η μεγαλύτερη επαγγελματική ικανοποίηση, καθώς θα ασχολείσαι με κάτι που θα σου αρέσει πραγματικά και θα σε εμπνέει, γεγονός που θα συμβάλει και στην αύξηση της παραγωγικότητάς σου.

Προσωπική ανάπτυξη

Η αλλαγή καριέρας επιτρέπει και την ανάπτυξη των προσωπικών σου δεξιοτήτων και την ανακάλυψη νέων πτυχών του εαυτού σου. Θα αντιμετωπίσεις καινούργιες προκλήσεις με αυτοπεποίθηση, δημιουργικότητα και ευελιξία.

Επίτευξη ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής

Με μια νέα δουλειά έχεις τη δυνατότητα να επιτύχεις μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην εργασιακή και στην προσωπική σου ζωή. Για παράδειγμα, σου παρέχει περισσότερο χρόνο για τις οικογενειακές σου υποχρεώσεις, αλλά και για τα χόμπι σου στον ελεύθερο χρόνο σου.

Ωστόσο, πριν προχωρήσεις σε αυτό το βήμα, πρέπει να μετρήσεις και τα μειονεκτήματα που μπορεί να το συνοδεύουν.

Ας αναλύσουμε μερικά από αυτά:

Οικονομική αβεβαιότητα

Ενδεχομένως θα βρεθείς αντιμέτωπος με μια, ίσως αρχική, μείωση των εισοδημάτων σου, κάτι που συνεπάγεται και κάποια μικρή ανασφάλεια ως προς τη νέα σου θέση. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για αυτή την πιθανή πρόκληση.

Ανάγκη εκπαίδευσης και μάθησης

Ο καινούργιος τομέας στον οποίο θα απασχοληθείς ίσως απαιτήσει την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, πιστοποιήσεων ή ακόμα και κάποιου προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού τίτλου. Αυτό σημαίνει προσπάθεια, οικονομικούς πόρους και φυσικά χρόνο.

Απαιτητική διαδικασία προσαρμογής

Η μετάβαση σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον έχει και τις απαιτήσεις της. Θα χρειαστεί να προσαρμοστείς σε νέους κανόνες, διαδικασίες και κουλτούρα. Πρέπει να είσαι έτοιμος γι’ αυτό και να επιδείξεις ανοιχτό μυαλό και ευελιξία.

Επιπρόσθετο άγχος

Η αλλαγή επαγγέλματος μπορεί να είναι συναρπαστική αλλά να συνοδεύεται και από πολλές στιγμές άγχους και ανασφάλειας: αν θα έχεις επιτυχία στο νέο σου αντικείμενο, όπως και η πίεση να αποδείξεις στον εαυτό σου και στον καινούργιο εργοδότη σου ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Σημαντικό είναι να διαχειρίζεσαι αυτό το άγχος με υγιείς τρόπους.

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι η αλλαγή καριέρας είναι μια σπουδαία, έως και επαναστατική (!), απόφαση στη ζωή σου. Πριν προχωρήσεις, είναι σημαντικό να αναλύσεις τους λόγους που σε καλούν σε αυτή και, όπως είδαμε, να εξετάσεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Η προσεκτική προετοιμασία με προσωπική έρευνα και ώριμη σκέψη οδηγεί σε μια ορθολογική και πολλά υποσχόμενη απόφαση. Ο κόσμος της εργασίας είναι γεμάτος ευκαιρίες και η αλλαγή καριέρας μπορεί να σου εξασφαλίσει μια πιο ισορροπημένη και ολοκληρωμένη ζωή.

Ανδρέας Πετρόπουλος

Στέλεχος Ενημέρωσης & Υποστήριξης, skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn