ksaderfos-skywalker-simeio-0-sthn-epaggelmatikh-mas-zwh.jpg

Ζητάμε άτομα με προϋπηρεσία, τα οποία θέλουν να κάνουν μια νέα επαγγελματική αρχή, να ξεκινήσουν από το μηδέν: δελεαστικός τίτλος αγγελίας για ανθρώπους που νιώθουν ότι έχουν κλείσει κάποιους επαγγελματικούς κύκλους, νιώθουν και πάλι «λευκός πίνακας» όπου μπορούν να γράψουν ένα νέο επαγγελματικό σενάριο και έχουν την ανάγκη για ένα νέο όραμα.

Τι μπορούμε να κάνουμε και ποια είναι τα βήματα σε αυτή την περίπτωση στην επαγγελματική μας ζωή:

  • Μετατροπή των αρνητικών συναισθημάτων σε θετικά για να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή μας σε μια συνέντευξη/συνεργασία

Όποιος κι αν είναι ο λόγος για τον οποίο έχει κλείσει ο επαγγελματικός μας κύκλος, οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες για όσα μάθαμε και αποκομίσαμε από τη συγκεκριμένη συνεργασία. Μόλις ξεφύγουμε από τη «θυματοποίησή» μας, θα μπορέσουμε να δούμε ξεκάθαρα και να υποστηρίξουμε τα επόμενα επαγγελματικά μας βήματα.

  • Μπορούμε να κάνουμε μια προσωπική SWOT ανάλυση για να ανακαλύψουμε τα δυνατά μας σημεία και ίσως ανακαλύψουμε πτυχές και δεξιότητες που δεν είχαμε αναγνωρίσει.

Το ακρωνύμιο SWOT προκύπτει από τα αρχικά Strengths (δυνατά σημεία), Weaknesses (αδύνατα σημεία), Opportunities (ευκαιρίες), Threats (απειλές).

Κάθε SWOT analysis θα πρέπει να έχει ένα θέμα-αντικείμενο του οποίου θα γίνει κάθε φορά η ανάλυση. Φτιάχνουμε ένα απλό πινακάκι με τέσσερα μέρη (εικόνα κάτω), καθένα από τα οποία ονομάζουμε βάσει του ακρωνυμίου SWOT που αναφέρθηκε παραπάνω και αφήνουμε λίγο χώρο για να αναλύσουμε κάθε κομμάτι.

Εξετάζουμε την παρούσα επαγγελματική μας κατάσταση

Ας κάνουμε μια υποθετική SWOT analysis: H παρούσα επαγγελματική μας κατάσταση δεν μας γεμίζει, πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σωστά τη SWOT analysis;
Κάνοντας ερωτήσεις για κάθε κατηγορία και απαντώντας ειλικρινά, βλέπουμε συγκεντρωμένα όλα τα δεδομένα.

  • Δυνατά σημεία:Ποιο θεωρούμε δυνατό κομμάτι στην παρούσα επαγγελματική μας κατάσταση; Σε τι είμαστε δυνατοί; Τι μας κάνει μοναδικούς στη δουλειά μας; Ποια αξία προσφέρουμε κάθε μέρα που πάμε στη δουλειά; Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελός μας όλα αυτά που έχουμε διαθέσιμα αυτή τη στιγμή;
  • Αδύνατα σημεία:Ποιο είναι το πιο αδύνατο σημείο μας όσον αφορά την επαγγελματική μας πορεία; Τι είναι αυτό που χρειάζεται να βελτιώσουμε; Τι θεωρείται αδυναμία; Τι χρειάζεται να ξέρουμε, πού να εκπαιδευτούμε ή ποια βοήθεια να λάβουμε για να γίνουμε καλύτεροι αύριο; Πώς θα τα καταφέρουμε;
  • Ευκαιρίες:Υπάρχει κάποια ευκαιρία σε αυτό που συμβαίνει σήμερα, την οποία πιθανόν να μη βλέπουμε; Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που μπορεί να μας βοηθήσει σήμερα; Μέσα από την ανάλυση των δυνατών μας σημείων , τι θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε ως ευκαιρία; Επίσης, διαβάζοντας ξανά τη λίστα με τα αδύνατα σημεία, υπάρχει κάτι που, αν το βελτιώσουμε, θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως ευκαιρία για το μέλλον; Στις ευκαιρίες μπορεί να συγκαταλέγονται επίσης πράγματα τα οποία συμβαίνουν στην τοπική κοινότητα, κάτι εποχιακό κ.ά.
  • Απειλές:Ποια είναι τα εμπόδια αυτή τη στιγμή, τι κάνει ο ανταγωνισμός και ξεχωρίζει; Πώς μπορούμε να σκεφτούμε «έξω από το κουτί»; Υπάρχουν κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες, στον κόσμο ή στην περιοχή μας, τους οποίους εμείς δεν ελέγχουμε καθόλου, ωστόσο δεν παύουν να είναι υπαρκτοί;

Τι κάναμε λάθος όλα τα προηγούμενα χρόνια ως προς τους στόχους που θέσαμε;

Έχοντας τη νοοτροπία της ανάπτυξης
Όταν κάνουμε τη SWOT analysis, πρέπει να έχουμε και τη νοοτροπία της ανάπτυξης. Δεν γίνεται να σχεδιάζουμε και να είμαστε σε διάθεση αλλαγής και βελτίωσης πραγμάτων στη ζωή μας χωρίς να είμαστε σε αυτό το «mood». Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της ζωής μας, δεν αφήνουμε σε κανέναν άλλο τα κλειδιά της προσωπικής μας ευτυχίας και κοιτάμε αντικειμενικά, ως εξωτερικοί παρατηρητές, όλα τα σημεία που ζητούνται.

Για κάποιους ανθρώπους είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο μόνοι τους, δυσκολεύονται να κάνουν τις κατάλληλες ερωτήσεις ή να δώσουν αντικειμενικές απαντήσεις. Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο με κάποιον άλλον άνθρωπο που μας ξέρει καλά ή, ακόμα καλύτερα, με κάποιον που είναι πιο αντικειμενικός και δεν μας γνωρίζει καθόλου.

Το SWOT analysis δεν γίνεται μια και έξω. Μπορούμε να το κάνουμε σε συγκεκριμένα διαστήματα ή όποτε ξαναγεννηθεί η ανάγκη να το κάνουμε. Καθώς κάνουμε τη στοχοθεσία μας, μπορούμε να ορίσουμε τι θα ξανακάνουμε μέσα σε δύο ή τρεις μήνες για να δούμε τις αλλαγές που θα έχουν προκύψει.*

swot analysis

*(Πηγή swot analysis https://www.interactive-education.gr/)

Αφού ολοκληρωθεί αυτή η ανάλυση, μπορεί να καταλάβουμε ότι ίσως ήρθε η στιγμή να κάνουμε κάτι δικό μας. Ποιος ξέρει; Μόνο εμείς!

  • Ερευνούμε τις παγκόσμιες τάσεις στην εργασία και τους κλάδους που ανθίζουν και αναμένεται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επαγγελματική μας ζωή.

Για παράδειγμα, το 2023, σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν άνθιση επιχειρήσεις με τα εξής αντικείμενα:

  • Σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
  • Εφαρμογές Εικονικής Πραγματικότητας (VR)
  • Χρηματοοικονομική τεχνολογία ή αλλιώς FinTech
  • Data analytics
  • Pet business
  • E-shop με χειροποίητα είδη

Μετά την έρευνά μας και την προσωπική μας ανάλυση, μπορεί να σκεφτούμε τον εαυτό μας σε μια θέση εργασίας που δεν είχαμε φανταστεί, όπως για παράδειγμα pet groomer με καλύτερες μισθολογικές αποδοχές ενώ είχαμε δουλέψει για πολλά χρόνια ως υπάλληλος γραφείου.

  • Ενίσχυση των δεξιοτήτων με σεμινάρια, ερασιτεχνικές ασχολίες και νέα εκπαιδευτικά προγράμματα στο αντικείμενο που έχουμε επιλέξει. Υπάρχουν αρκετά αξιόλογα σεμινάρια με μικρό ή και μηδενικό κόστος.

Μπορούμε να τα βάλουμε και στο βιογραφικό μας με σκοπό να δώσουμε τον αέρα του φρέσκου και να δείξουμε ότι δεν επαναπαυόμαστε στην εμπειρία που κουβαλάμε αλλά ότι εξελισσόμαστε, είμαστε ευέλικτοι και αντιμετωπίζουμε τις νέες προκλήσεις.

  • Φτιάχνουμε ένα νέο βιογραφικό. Ας τολμήσουμε να φτιάξουμε ένα βιογραφικό διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει.

Αν έχουμε καταλήξει σε ένα νέο αντικείμενο εργασίας, μη διστάσουμε να στείλουμε το βιογραφικό, γιατί θεωρούμε ότι δεν έχουμε τα απαιτούμενα προσόντα, όπως για παράδειγμα την προϋπηρεσία, παρόλο που εργαζόμαστε τα τελευταία δέκα χρόνια. Το απαραίτητο προσόν της προϋπηρεσίας συνδέεται με το πόσο ανεπτυγμένες είναι οι δεξιότητές μας σε συγκεκριμένες κατηγορίες, οπότε ας σκεφτούμε με βάση τη δική μας εμπειρία αν θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτό.

Αναγνώστρια

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn