ksaderfos-skywalker-me-kalesan-gia-synentefxi-gia-ergasia.jpg

Η προετοιμασία πριν από μια συνέντευξη για εργασία είναι καθοριστική για την επιτυχία σου στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας. Στο κείμενο που ακολουθεί, σου παραθέτω μερικά βήματα που, αν τα ακολουθήσεις, θα σε βοηθήσουν να προετοιμαστείς αποτελεσματικά για να έχει επιτυχία μια συνέντευξη με τον υποψήφιο μελλοντικό σου εργοδότη.

Κάνε έρευνα για την εταιρία

Θα χρειαστεί να συλλέξεις όσο περισσότερες πληροφορίες μπορείς για το προφίλ της εταιρίας στην οποία κάνεις την αίτηση. Μπορείς να ανατρέξεις στην ιστοσελίδα της εταιρίας και, να διαβάσεις τις τελευταίες ειδήσεις ή ανακοινώσεις της, να ενημερωθείς για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρει. Αυτή η γνώση θα σε βοηθήσει να δεις εξαρχής αν σου ταιριάζει η εταιρική κουλτούρα. Έτσι, θα μπορέσεις να διαπρέψεις σε μια συνέντευξη.

Εξέτασε τις απαιτούμενες δεξιότητες και την εμπειρία

Ανάλυσε τη θέση εργασίας: Kατανόησε ποιες δεξιότητες και προσόντα ζητά η εταιρία. Σύγκρινε αυτές τις απαιτήσεις με τη δική σου εργασιακή και ακαδημαϊκή εμπειρία και προετοιμάσου να αναφέρεις παραδείγματα από προηγούμενες θέσεις εργασίας, project ή επιτεύγματα, τα οποία αποδεικνύουν τις ικανότητές σου.

Εξασκήσου στις συνήθεις ερωτήσεις συνεντεύξεων

Προετοιμάσου να απαντήσεις σε ερωτήσεις που συνηθίζονται σε συνεντεύξεις εργασίας, όπως «Πείτε μας κάποια πράγματα για τον εαυτό σας», «Ποιο είναι το μεγαλύτερό σας επίτευγμα;». Περισσότερες ερωτήσεις και απαντήσεις μπορείς να δεις εδώ. Σκέψου προκαταβολικά τις απαντήσεις σου και εξασκήσου στο να τις παρουσιάσεις με σαφήνεια και αυτοπεποίθηση.

Προετοιμάσου για τεχνικές ερωτήσεις

Αν κάνεις αίτηση για μια θέση που απαιτεί συγκεκριμένες τεχνικές δεξιότητες, προετοιμάσου για τεχνικές ερωτήσεις που μπορεί να σου θέσει ο εργοδότης. Δώσε προσοχή στο γνωστικό αντικείμενο που ίσως χρειαστεί να «φρεσκάρεις» ή να εμπλουτίσεις, και προετοιμάσου για πιθανά σενάρια ή προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσεις.

Σύνταξε ερωτήσεις για τον εργοδότη

Βεβαιώσου ότι οι ερωτήσεις που θα θέσεις στον εργοδότη είναι σχετικές με τη θέση και την εταιρία και θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις μια καλύτερη εικόνα για τις προκλήσεις και τις επιδόσεις που η θέση συνεπάγεται. Ορισμένες ερωτήσεις που μπορείς να θέσεις στον εργοδότη περιλαμβάνουν:

  • Ποια είναι η κύρια ευθύνη της θέσης;
  • Ποια είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζει η εταιρία στον τομέα της και ποιος ο ρόλος της θέσης στο πλαίσιο αυτό;
  • Ποιο είναι το επίπεδο της στήριξης και των πόρων που θα έχω στη διάθεσή μου για να επιτελέσω αποτελεσματικά τα καθήκοντα της θέσης;
  • Ποια είναι η εταιρική κουλτούρα και πώς προωθούνται η συνεργασία και η καινοτομία;
  • Ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης και προαγωγής για τη θέση;
  • Πώς θα «μετρηθεί» η επιτυχία σε αυτήν τη θέση και ποια είναι η συχνότητα αξιολόγησης της απόδοσης;

Ετοιμάσου να αποδείξεις την καταλληλότητά σου

Σύλλεξε παραδείγματα και επιτεύγματα από προηγούμενες εργασίες, τα οποία δείχνουν τις ικανότητές σου και πώς μπορείς να προσφέρεις από τη νέα θέση εργασίας. Μπορείς να τα αναφέρεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης για να στηρίξεις όσα αναφέρεις καθώς και για να αποδείξεις τις επαγγελματικές σου επιτυχίες.

Επίλεξε την κατάλληλη εμφάνιση

Επίλεξε κατάλληλη ενδυμασία για τη συνέντευξη, λαμβάνοντας υπόψη την εταιρική κουλτούρα και τη θέση εργασίας για την οποία κάνεις αίτηση. Η εμφάνισή σου θα αποπνέει επαγγελματισμό και θα δείχνει το ενδιαφέρον σου για τη θέση.

Εξάσκησε τη σωματική γλώσσα και τη φωνή σου

Ενώπιον καθρέφτη ή με τη βοήθεια ενός φίλου, εξασκήσου στο να βελτιώσεις τη σωματική σου γλώσσα και τη φωνή σου. Δείξε διάθεση φιλική, να είσαι ανοιχτός, δείξε εμπιστοσύνη και μίλησε με καθαρή και κατανοητή φωνή.

Ετοίμασε τα απαραίτητα έγγραφα

Βεβαιώσου ότι έχεις προετοιμάσει τα απαραίτητα έγγραφα που θα χρειαστείς στη συνέντευξη. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν το βιογραφικό σου, αντίγραφα διπλωμάτων ή πιστοποιητικών, σημειώσεις ή λίστες ερωτήσεων που έχεις ετοιμάσει και οτιδήποτε άλλο θεωρείς ότι θα χρειαστείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Φρόντισε να φτάσεις νωρίς στο ραντεβού για τη συνέντευξη

Φρόντισε να φτάσεις νωρίς στο ραντεβού σου. Αυτό θα σου δώσει αρκετό χρόνο να χαλαρώσεις, να ελέγξεις την εμφάνισή σου και να «φρεσκάρεις» όσα έχεις προετοιμάσει. Είναι σημαντικό να δείξεις αξιοπιστία και ευγένεια από την πρώτη στιγμή.

Δείξε αυτοπεποίθηση

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, δείξε αυτοπεποίθηση και θετική στάση. Μίλησε με σαφήνεια και απόφυγε τις φράσεις «αν» ή «μπορεί». Μίλα για τις ικανότητές σου με σιγουριά και δείξε πόσο ενδιαφέρεσαι για τη συγκεκριμένη θέση.

Αντιμετώπισε τον συνομιλητή σου με σεβασμό

Δείξε σεβασμό προς τον συνομιλητή σου, ανεξάρτητα από τη θέση ή το επίπεδο ιεραρχίας του. Άκουσε προσεκτικά τις ερωτήσεις και απάντησε με ευγένεια και προθυμία. Μη διακόπτεις τον συνομιλητή σου και πρόσεξε τις εκφράσεις σου.

Ετοιμάσου για απομνημόνευση

Προετοιμάσου για πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να χρειαστεί να απομνημονεύσεις, όπως αριθμοί τηλεφώνου επικοινωνίας, ακριβείς ημερομηνίες ή στοιχεία που αφορούν την εργασιακή εμπειρία σου. Έχοντας αυτές τις πληροφορίες στο μυαλό σου, μπορείς να απαντήσεις γρήγορα και ακριβώς όταν σου ζητηθεί.

Μην ξεχνάς ότι η συνέντευξη είναι αμφίδρομη

Να θυμάσαι ότι η συνέντευξη είναι μια ευκαιρία για εσένα να αξιολογήσεις κατά πόσο η θέση και η εταιρία είναι κατάλληλες για εσένα. Μη διστάσεις να κάνεις ερωτήσεις για την εταιρική κουλτούρα, τις προοπτικές ανάπτυξης και τις προκλήσεις της θέσης. Αυτό θα σε βοηθήσει να πάρεις μια σωστή απόφαση αν σου γίνει προσφορά.

Προετοιμάσου για την αποχώρηση

Τέλος, προετοιμάσου για την αποχώρηση από τη συνέντευξη με ευγένεια. Ευχαρίστησε τον συνομιλητή σου για την ευκαιρία και έκφρασε το ενδιαφέρον σου να μάθεις άμεσα για την έκβαση της συνέντευξης. Μην ξεχάσεις να αποθηκεύσεις το email ή τον αριθμό τηλεφώνου για περαιτέρω επικοινωνία.

Με αυτές τις πρακτικές, θα είσαι έτοιμος να περάσεις από μια συνέντευξη εργασίας με αυτοπεποίθηση και επιτυχία. Θυμήσου ότι η προετοιμασία είναι καίρια για μια επιτυχημένη συνέντευξη εργασίας. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητές σου να εντυπωσιάσεις τους εργοδότες και να πάρεις την επιθυμητή θέση.

Μην ξεχνάς επίσης να προβάλεις την αυθεντικότητά σου και να δείξεις την προσωπικότητά σου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Είναι σημαντικό να είσαι ο εαυτός σου και να δείξεις πώς μπορείς να συνεισφέρεις στην εταιρία και να επιτύχεις στη συγκεκριμένη θέση.

Τέλος, μην απογοητεύεσαι αν δεν δεχτείς αμέσως μια προσφορά εργασίας. Μια συνέντευξη είναι μια ευκαιρία για αμφίδρομη αξιολόγηση, και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την απόφαση του εργοδότη. Συνέχισε να αναζητάς ευκαιρίες εργασίας και να βελτιώνεις τις δεξιότητές σου καθημερινά.

Καλή επιτυχία στην επόμενη συνέντευξη!

Ανδρέας Πετρόπουλος

Στέλεχος Ενημέρωσης & Υποστήριξης, skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn