ksaderfos-skywalker-epaggelmatiko-profil-linkedin.jpg

Το LinkedIn είναι ένα εξέχον μέλος της οικογένειας των κοινωνικών δικτύων, των επονομαζόμενων social media, και παρέχει μια διακεκριμένη πλατφόρμα για τους επαγγελματίες όπου συνδέονται και συνεργάζονται. Το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο έχει έναν μοναδικό στόχο: να συγκεντρώσει όλους τους παγκόσμιους ειδικούς και να ενισχύει την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητά τους στον χώρο εργασίας.

 

Το LinkedIn λειτουργεί ως πλατφόρμα, προσφέροντας κατά κύριο λόγο πολύτιμες πληροφορίες για τις επαγγελματικές συνδέσεις και την τεχνογνωσία ενός χρήστη, ξεπερνώντας τον απλό τόνο σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το Facebook, το Instagram ή το Tik-Tok. Επιπλέον, είναι ένα περιζήτητο εργαλείο για εταιρίες που επιδιώκουν να προσλάβουν ή να αναζητήσουν κορυφαία ταλέντα, καθώς χρησιμεύει ως ένα αξιόπιστο διαδικτυακό βιογραφικό με το οποίο οι χρήστες μπορούν να ανταποκριθούν σε αγγελίες εργασίας.

Η επίσημη γλώσσα επικοινωνίας είναι τα Αγγλικά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείς να κοινοποιήσεις περιεχόμενο που θα είναι γραμμένο στα Ελληνικά. Στο LinkedIn μπορείς να γίνεις μέλος ανά πάσα στιγμή χωρίς κόστος. Υπάρχουν τέσσερα διαθέσιμα πακέτα συνδρομής, αλλά καλό είναι να εξετάσεις το ενδεχόμενο συμμετοχής μόνο εφόσον γνωρίζεις πολύ καλά τον χειρισμό του.

Πώς θα ξεκινήσω;

  • Αν χρησιμοποιείς συσκευή κινητού, καλό είναι να κατεβάσεις την εφαρμογή του LinkedIn στο κινητό σου. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και για κινητά Android αλλά και για iOS.
  • Αν χρησιμοποιείς υπολογιστή, κάνεις αναζήτηση στο Google «LinkedIn» ή πληκτρολογείς τη διεύθυνση: https://www.linkedin.com/login

Μπορείς να επιλέξεις να κάνεις εγγραφή με τον Google λογαριασμό σου ή να δημιουργήσεις νέο πατώντας στην επιλογή «Εγγραφή».

ksaderfos linkedin sign up

Αυτό που θα σου ζητηθεί αρχικά είναι το e-mail σου και ένας κωδικός πρόσβασης. Φρόντισε ο κωδικός πρόσβασης που θα χρησιμοποιήσεις να είναι αρκετά ισχυρός. Στη συνέχεια θα σου ζητηθεί να εισαγάγεις το ονοματεπώνυμό σου, το οποίο καλό θα είναι να το γράψεις στα Αγγλικά, μια και, όπως είπαμε πιο πάνω, η επίσημη γλώσσα του LinkedIn είναι η αγγλική.

Πώς να παρουσιαστώ;

Παρουσιάσου με κομψό και πειστικό τρόπο, χαρτογραφώντας και περιγράφοντας με ακρίβεια την προσωπική σου ταυτότητα. Ανάδειξε τον χαρακτήρα σου χωρίς δισταγμό, ακόμα κι αν δεν έχεις εμπειρία ως μαθητής ή φοιτητής. Λάβε υπόψη ότι η δημιουργία μιας ισχυρής παρουσίας στο LinkedIn απαιτεί υπομονή και χρόνια προσπάθειας. Για να διασφαλίσεις ένα καλογραμμένο και χωρίς σφάλματα περιεχόμενο, συνιστάται να συντάξεις το κείμενο σε ένα έγγραφο του Word πριν το δημοσιεύσεις στην πλατφόρμα. Είναι επίσης σημαντικό να αποφύγεις την απλή αντιγραφή και επικόλληση του βιογραφικού σου στο προφίλ σου. Πάνω απ’ όλα όμως να είσαι ειλικρινής. Τέλος, πριν ολοκληρώσεις το προφίλ σου, αναζήτησε σχόλια από τους γύρω σου για να βεβαιωθείς ότι το μήνυμά σου είναι σαφές και κατανοητό.

Εξερεύνησε διεξοδικά την αγορά που τραβά την προσοχή σου. Αναζήτησε εταιρίες που ευθυγραμμίζονται με τους επαγγελματικούς σου στόχους και φιλοδοξίες. Μελέτησε τα προφίλ καταξιωμένων στελεχών για να αποκτήσεις μια εικόνα για το πώς επιδεικνύουν τις δεξιότητες και τα επιτεύγματά τους. Αυτή η προσέγγιση θα σε βοηθήσει αναμφίβολα να εξασφαλίσεις επιθυμητές ευκαιρίες απασχόλησης στο μέλλον.

Τι φωτογραφία να επιλέξω;

ksaderfos linkedin photo

Μια φωτογραφία πορτρέτου μπορεί να έχει τεράστια δύναμη στον επαγγελματικό κόσμο. Ο αντίκτυπός της μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το επίπεδο της απαιτούμενης διατύπωσης. Για να βεβαιωθείς ότι η φωτογραφία σου παρουσιάζει την επιθυμητή εντύπωση, μπορείς να τη δοκιμάσεις στην αξιόλογη πλατφόρμα του Photofeeler. Επιπλέον, έχεις την ελευθερία να επεξεργαστείς τη φωτογραφία και να αφαιρέσεις τυχόν άσχετα στοιχεία στο φόντο χρησιμοποιώντας το εύχρηστο εργαλείο του Remove.bg. Αυτά τα μικρά αλλά σημαντικά βήματα μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα σου και να αναβαθμίσουν την επαγγελματική σου προσωπικότητα.

Τίτλος/Headline

ksaderfos linkedin headline

O τίτλος, σύντομος και ακριβής, θα είναι το πρώτο πράγμα που θα προσελκύσει τον μελλοντικό εργοδότη. Αν εργάζεσαι και παράλληλα σπουδάζεις, μπορείς να προσθέσεις και τα δύο. Ως φοιτητής στο τελευταίο έτος σπουδών σου, έχεις την ευκαιρία να διακριθείς είτε ως senior student είτε ως final student. Και οι δύο τίτλοι μεταφέρουν μια αίσθηση επιτευγμάτων και τεχνογνωσίας που αναμφίβολα θα ενισχύσουν τη θέση σου στους ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς κύκλους. Συνιστάται ιδιαίτερα να χρησιμοποιείς τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά για την αγορά στην οποία φιλοδοξείς να δραστηριοποιηθείς. Λάβε υπόψη ότι χρησιμοποιείς την κατάλληλη ορολογία που έχει απήχηση στο κοινό-στόχο σου. Αυτό θα κατοχυρώσει την αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας σου και θα σου επιτρέψει να δημιουργήσεις μια ισχυρή παρουσία στην αγορά που επιθυμείς.

Περίληψη/Summary

Δημιούργησε έναν εντυπωσιακό τίτλο που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των πιθανών εργοδοτών και στη συνέχεια θα τους προσελκύσει περαιτέρω με μια προσεκτικά σχεδιασμένη περίληψη του προφίλ σου. Αφιέρωσε χρόνο για να γράψεις ένα αποτελεσματικό κομμάτι που να αναδεικνύει τις προσωπικές σου συνήθειες και ενδιαφέροντα. Πρόσεξε να χρησιμοποιείς σχετικές λέξεις-κλειδιά που θα διασφαλίσουν ότι το προφίλ σου είναι ανιχνεύσιμο στα αποτελέσματα αναζήτησης. Κάνε έρευνα σχετικά με τις αγγελίες εργασίας για να αποκτήσεις πληροφορίες σχετικά με τα συγκεκριμένα προσόντα και τις δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, μπορείς να δημιουργήσεις ένα συναρπαστικό προφίλ, που είναι βέβαιο ότι θα κάνει εντύπωση στους μελλοντικούς εργοδότες σου.

Εκπαίδευση/Education

Συνηθίζεται να παραθέτουμε τις σπουδές μας με χρονολογική σειρά, ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη έως την παλαιότερη. Για να διασφαλίσεις την ακρίβεια, ακολουθείς έναν οδηγό που περιλαμβάνει την προσθήκη συγκεκριμένων λεπτομερειών, όπως το εκπαιδευτικό ίδρυμα και τις ημερομηνίες παρακολούθησης. Είναι επιτακτική ανάγκη να εντοπίσεις το εκπαιδευτικό σου ίδρυμα στην αναζήτηση, καθώς βοηθά στη δημιουργία συνδέσεων με άλλους αποφοίτους και αναδεικνύει τα επιτεύγματα του ιδρύματος.

Δεξιότητες/Skills

Η πιο σημαντική πτυχή του προφίλ σου είναι η δυνατότητα στρατηγικής προσθήκης λέξεων-κλειδιών που θα εξασφαλίσουν την προβολή του προφίλ σου στις μηχανές αναζήτησης. Επιπλέον, οι συνομήλικοι και οι καθηγητές σου μπορούν να σε υποστηρίξουν, ενισχύοντας την αξιοπιστία σου. Αν και μπορεί να σου λείπουν ορισμένες δεξιότητες στην αρχή, μπορείς να τις ενημερώνεις και να τις βελτιώνεις συνεχώς μέσω ενδελεχούς έρευνας σε σχετικές εταιρίες και αγγελίες εργασίας ή μέσω σεμιναρίων, μαθημάτων, βιβλίων αυτοβελτίωσης στη στρατηγική και στην επικοινωνία. Μπορείς να αποκτήσεις ικανότητες μέσω διαφόρων μέσων, όπως η λήψη κουίζ δεξιοτήτων, η επιλογή από μια λίστα διαθέσιμων soft skills ή hard skills, ενώ συνεχίζουμε με τις σπουδές μας. Συνολικά, το προφίλ σου είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για την επαγγελματική σου ανάπτυξη.

ksaderfos linkedin skills

Το LinkedIn επιτρέπει σε κάθε χρήστη να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο προφίλ που παρουσιάζει την επαγγελματική του εμπειρία, την εθελοντική εργασία, τη γλωσσική επάρκεια, τις δεξιότητες και την εκπαίδευσή του. Αυτές οι πολύτιμες πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν στην εξασφάλιση ευκαιριών απασχόλησης και στην καλλιέργεια ουσιαστικών σχέσεων με άλλους εξέχοντες επαγγελματίες.

Η πράξη της αποστολής ενός αιτήματος σύνδεσης από το ένα προφίλ στο άλλο είναι ένα πολύπλοκο μέσο για τη δημιουργία ενός δικτύου. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του παραλήπτη είτε να αποδεχτεί είτε να απορρίψει το αίτημα. Επιπλέον, μια πιο σύγχρονη προσέγγιση περιλαμβάνει μια επιλογή παρακολούθησης που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες πληροφορίες και ενημερώσεις από άλλους χρήστες.

Εκτός από τον σχολιασμό μέσω της επισήμανσης «Μου αρέσει» και την κοινή χρήση αναρτήσεων άλλων χρηστών, τα άτομα μπορούν επίσης να παρέχουν συστάσεις για τα προφίλ του δικτύου τους και να εγκρίνουν τις δεξιότητες των επαφών τους μέσω της λειτουργίας «Εγκρίσεις». Αυτό βελτιώνει τη συνολική εμπειρία χρήστη και ενισχύει τις επαγγελματικές συνδέσεις.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι/Links

https://www.youtube.com/watch?v=YFkqp9W1xTc

https://www.youtube.com/watch?v=xQGt5K3-NRk

https://www.youtube.com/watch?v=zs60N2f-ZQ8

Ανδρέας Πετρόπουλος

Στέλεχος Ενημέρωσης & Υποστήριξης, skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn