rear-view-businessman-paper-boat.jpg

Ίσως μια από τις δυσκολότερες περιόδους στη ζωή σου να είναι η περίοδος της προσπάθειάς σου να εισέλθεις στην αγορά εργασίας όταν είσαι νέος και παράλληλα δεν κατέχεις εργασιακή εμπειρία. Όταν, με λίγα λόγια, προσπαθείς να κάνεις τα πρώτα σου εργασιακά βήματα. Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε κάποιες βασικές κατευθύνσεις / επιλογές για ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε αυτή τη φάση της ζωής τους.

ksaderfos skywalker ergasia xwris proyphresia 1

Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ.

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού θα πρέπει γενικά να γνωρίζεις πως αναπτύσσει, μεταξύ άλλων ενεργειών, προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης ανέργων, εστιασμένα σε ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στην ένταξη και στην παραμονή τους στην αγορά εργασίας.

arrow orangeΩς εκ τούτου, στα πλαίσια των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, διοργανώνει κατά καιρούς προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους 18-29 ετών. Τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούν τις συγκεκριμένες θέσεις σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα για χρονικό διάστημα συνήθως 6 μηνών. Οι νέοι άνεργοι επιλέγονται βάσει προϋποθέσεων (συνήθως απαιτείται κάποιος πιστοποιημένος τίτλος σπουδών στο αντικείμενο όπου πρόκειται να εργαστούν).

Μην ξεχνάς λοιπόν να επισκέπτεσαι τη σελίδα του Ο.Α.Ε.Δ. στον τομέα των προγραμμάτων απασχόλησης / ανοικτά προγράμματα και να συνομιλείς με τους εργασιακούς συμβούλους σχετικά.

arrow orangeΠαράλληλα: Μην ξεχνάς ότι στη σύγχρονη αγορά εργασίας ένα πτυχίο δεν εξασφαλίζει την επιτυχία σου. Η ιδέα της συνεχούς κατάρτισης και της απόκτησης δεξιοτήτων οι οποίες να έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας είναι κομβικής σημασίας. Ο Ο.Α.Ε.Δ. παρέχει αρκετά προ- γράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και αναβάθμισης εργασιακών δεξιοτήτων. Ενδεικτικά αναφέρω πρόσφατη δράση (Απρίλιος 2022) η οποία  αφορά στην παροχή θεωρητικής κατάρτισης, διάρκειας 50-200 ωρών σε 80.000 ανέργους ηλικίας άνω των 18 ετών, που θα οδηγήσει σε απόκτηση ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων και αντίστοιχη πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης.

arrow orangeΑκόμα όμως και αν είσαι νέος έως 29 ετών χωρίς επαγγελματική εκπαίδευση, με χαμηλό επί- πεδο γνώσεων και μηδαμινή έως μικρή εργασιακή εμπειρία (κυρίως απευθύνεται σε απόφοιτους γυμνασίου, λυκείου και ΕΠΑ.Σ. χωρίς επιπλέον εκπαίδευση / σπουδές) ο Ο.Α.Ε.Δ. διοργανώνει πιλοτικά προγράμματα, στοχευμένα  σε ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Τα προγράμματα αυτά συνδυάζουν την επαγγελματική κατάρτιση με την επαγγελματική απασχόληση, δηλαδή σου προσφέρουν τη δυνατότητα να αποκτήσεις γνώσεις / δεξιότητες και επαγγελματική εμπειρία σε κλάδους εργασίας με ζήτηση.

Μην ξεχνάς λοιπόν να ενημερώνεσαι συχνά για τη διαθεσιμότητα παρόμοιων προγραμμά- των.

Πρακτική άσκηση μέσω των προγραμμάτων σπουδών σου

Ουσιαστικά πρόκειται για μια πολύ σημαντική ευκαιρία η οποία δίδεται σε φοιτητές μέσω του προγράμματος σπουδών τους, ώστε να αποκτήσουν μια συναφή με τις σπουδές τους εργασιακή εμπειρία κάποιων μηνών σε συνεργαζόμενους οργανισμούς / επιχειρήσεις.

Η διαδικασία διαφέρει από ίδρυμα σε ίδρυμα, και καλό είναι να έρθεις σε επαφή με το γραφείο διασύνδεσης της σχολής σου ώστε να ενημερωθείς σχετικά.

Επίσης, εάν είσαι φοιτητής ΑΕΙ, τσέκαρε το Σύστημα κεντρικής υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ  http://atlas.grnet.gr. Ο «Άτλας» διασυνδέει τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας με τους φορείς που παρέχουν θέσεις.

Μην ξεχνάς ότι η πρακτική άσκηση  είναι ένα σημαντικό εφόδιο στα πρώτα σου βήματα στην αναζήτηση εργασίας, καθώς αποτελεί εργασιακή εμπειρία και ως τέτοια μπορείς να την πα- ρουσιάσεις σε εργοδότες.

Επίσης, μην ξεχνάς ότι σε πολλές χώρες στο εξωτερικό, τα προγράμματα απόκτησης προϋπη- ρεσίας δεν αποτελούν απαραίτητα μέρος των προγραμμάτων σπουδών αλλά προσφέρονται από επιχειρήσεις γενικότερα σε αποφοίτους.

ksaderfos skywalker ergasia xwris proyphresia 2

Αναζήτηση εργασίας - Μπες στο μυαλό του εργοδότη και εντόπισε τα πλεονεκτήματά σου

Είτε είσαι πρόσφατα απόφοιτος είτε είσαι απλώς νέος με μηδαμινή ή ελάχιστη / μικρή εργασιακή εμπειρία, είναι σίγουρο ότι κατά τη διάρκεια της αναζήτησής σου θα εντοπίσεις αγγελίες εργασίας οι οποίες είτε ζητούν ελάχιστη είτε και καθόλου εργασιακή εμπειρία ως προαπαιτούμενο επιλογής. Μπες λοιπόν στη θέση του εργοδότη και αναρωτήσου:

«Εάν ήμουν ο εργοδότης και λάμβανα δεκάδες αιτήσεις για τη θέση από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν προϋπηρεσία, ποια θα ήταν τα κριτήρια επιλογής μου;».

Η ερώτηση αυτή είναι πολύ βασική, γιατί θα σου δώσει τη δυνατότητα να συντάξεις ανάλογα το βιογραφικό σου σημείωμα, να κάνεις μια περίληψη του εργασιακού σου εαυτού και να συνειδητοποιήσεις πού βρίσκεσαι.

Η απάντηση έχει δύο σκέλη:

1

Ανάλυσε όσο καλύτερα μπορείς το αντικείμενο των σπουδών σου και κυρίως αν και ποια δραστηριότητα ανέπτυξες γύρω από αυτές. Π.χ. κατά τη διάρκεια των σπουδών σου δημο- σίευσες άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά; Συμμετείχες ή/και ήσουν ομιλητής σε συνέδρια; Συμμετείχες ή/και ίδρυσες κάποιο σύλλογο φοιτητών; Οργάνωσες κάποια ημερίδα ή συμμετείχες σε αυτή; Δείξε πως συνειδητοποιείς ότι μέσω αυτών των εμπειριών έχεις αποκτήσει χρήσιμες για τους εργοδότες γενικές δεξιότητες. Στο παράδειγμά μας η δημοσίευση άρθρων και η συμμετοχή σε ημερίδες μπορεί να αποτελούν ένδειξη επικοινωνιακών ικανοτήτων. Η οργάνωση ημερίδας ή/και συλλόγων ένδειξη οργανωτικών ικανοτήτων και δημιουργικότητας.

2

Είτε έχεις σπουδάσει είτε όχι, εάν είσαι νέος με μηδαμινή ή ελάχιστη εργασιακή εμπειρία, προσπάθησε να αντλήσεις παραδείγματα από την προσωπική σου ζωή βάσει των οποίων  θα μπορούσες να αποδείξεις στον εργοδότη ότι αν και δεν κατέχεις εργασιακή εμπειρία, κατέχεις όμως σημαντικές δεξιότητες / ικανότητες. Σε συνέχεια όσων περιγράψαμε πριν από λίγο για τις δεξιότητες στην περίοδο των σπουδών, ας εξετάσουμε το θέμα γενικότερα:

arrow greenΚαταρχάς, ενημερώσου για τις γενικές δεξιότητες τις οποίες κατά κανόνα αναζητούν οι περισσότεροι εργοδότες: Το να είσαι επικοινωνιακός, οργανωτικός, δημιουργικός, να αναλαμβάνεις την ευθύνη μιας εργασίας, να μπορείς να συνεργαστείς στα πλαίσια μιας ομάδας αποτελούν σημαντικές δεξιότητες. Ακόμα, να μπορείς να εμπνεύσεις, να προσφέρεις άμεσες λύσεις, να επιλύεις διαφορές, να μπορείς να εξυπηρετήσεις με ευγένεια, επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα πελάτες. Όλα τα παραπάνω αποτελούν δεξιότητες οι οποίες σε γενικές γραμμές ενδιαφέρουν τους εργοδότες στην αγορά εργασίας.

arrow greenΣτη συνέχεια, διάβασε την αγγελία και δες πόσες από αυτές (ή και ποιες άλλες) ζητούνται από τον εργοδότη και επικεντρώσου σε αυτές.

 

arrow greenΤέλος, σκέψου παραδείγματα από την προσωπική και ακαδημαϊκή σου ζωή ή/και από την πρακτική σου άσκηση για να αποδείξεις στον εργοδότη ότι όντως κατέχεις αυτές τις δεξιότητες.

Ας δούμε ένα υποθετικό παράδειγμα: Είχες φτιάξει με τους φίλους σου μια ομάδα ποδοσφαίρου και συμμετείχατε σε διάφορα τουρνουά. Όταν υπήρχαν διαμάχες μεταξύ των παικτών της ομάδας ή/και με αντιπάλους, πάντα έμπαινες στη μέση και επέλυες το πρόβλημα. Επίσης, όταν η ομάδα δεν πήγαινε καλά, πάντα έβρισκες τον τρόπο και εμψύχωνες τους συμπαίκτες σου δίνοντάς τους κίνητρο. Δες αμέσως πώς λειτουργεί ο συλλογισμός: Ήμουν μέλος της ομάδας και ήμουν ικανός να επιλύω διαμάχες και επίσης ήμουν ικανός να δίνω κίνητρο και να εμψυχώνω τους γύρω μου. Άρα ανέπτυξα επικοινωνιακές δεξιότητες και δεξιότητες ηγεσίας! Πιθανό να αντιμετωπίσεις παρόμοιες καταστάσεις και στο εργασιακό σου περιβάλλον.

Σκέψου κι άλλα παρόμοια παραδείγματα, προσάρμοσε τα στο βιογραφικό σου βάσει της αγγελίας η οποία σε ενδιαφέρει, ανάλυσέ τα στη συνέντευξη και να είσαι σίγουρος ότι θα ξεχωρίσεις από κάποιον που δεν το κάνει. Είσαι στη φάση που πρέπει να προβάλλεις τις ικανότητες και τις δεξιότητές σου και όχι την προϋπηρεσία η οποία είναι λογικό να μην έχεις. Άλλωστε όλοι από κάπου ξεκινήσαμε.

Φυσικά δίκτυα / συστάσεις

Απευθύνσου στα φυσικά σου δίκτυα. Ρώτησε φίλους και γνωστούς σου για ευκαιρίες εργασίας στην επιχείρησή τους ή στην επιχείρηση όπου εργάζονται ή αν γνωρίζουν εργοδότες οι οποίοι δίνουν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους χωρίς προϋπηρεσία. Ζήτα τους να σε συστήσουν. Μην ξεχνάς ότι το άγνωστο αποτελεί μεν ευκαιρία, αλλά ταυτόχρονα μπορεί και να φοβίζει. Εάν ένας εργοδότης έχει μια σύσταση για σένα από κάποιον που γνωρίζει, πολύ πιθανό να νιώσει περισσότερη ασφάλεια στο να σε προσλάβει.

Εθελοντισμός

Μην υποτιμάς τις εθελοντικές θέσεις απασχόλησης. Εκτός από το έργο το οποίο θα προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο, η εθελοντική αυτή απασχόληση θα αποτελέσει για εσένα εργασιακή εμπειρία την οποία θα μπορέσεις να παρουσιάσεις στο βιογραφικό σου σημείωμα. Συνήθως διαθέσιμες θέσεις εθελοντικής απασχόλησης θα βρεις σε σωματεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις, συλλόγους, ιδρύματα και λοιπές οργανώσεις. Έχεις σκεφτεί, για παράδειγμα, ότι το να απασχοληθείς εθελοντικά σε ένα σωματείο φροντίδας αδέσποτων ζώων μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις πολύτιμες δεξιότητες, όπως οργανωτικές και οι οποίες να ενδιαφέρουν έναν εργοδότη; (ίσως χρειάζεται, π.χ., να οργανώσεις μια διαδικασία σίτισης ή καταγραφής ενός μεγάλου αριθμού αδέσποτων).

Επίσης, μην ξεχνάς ότι δεν είναι σπάνιο μετά την ολοκλήρωση της εθελοντικής σου απασχόλησης ο οργανισμός στον οποίο απασχολήθηκες να σου προσφέρει έμμισθη θέση σε κάποιο τομέα.

ksaderfos skywalker ergasia xwris proyphresia 3

Εργασία στο εξωτερικό

Μια επιλογή για σένα εάν γνωρίζεις ξένες γλώσσες είναι και η εργασία στο εξωτερικό. Οι επιλογές πιθανόν περισσότερες από την ελληνική αγορά εργασίας ανάλογα και τη χώρα και τον τομέα που θα επιλέξεις, αλλά η ουσία είναι ότι στα δύσκολα πρώτα σου βήματα στην αγορά εργασίας η εργασία στο εξωτερικό αποτελεί έναν δρόμο.

Και γιατί όχι κάτι δικό μου;

Τόση ώρα αναλύουμε την προοπτική της ανεύρεσης έμμισθης εργασίας  ή έστω της εργασίας η οποία αμείβεται με ποσοστά στα πλαίσια της απασχόλησης σε κάποιο εργοδότη. Μην ξεχνάς όμως ότι υπό κατάλληλες προϋποθέσεις μπορείς να ιδρύσεις τη δική σου επιχείρηση! Στην εποχή των start-up επιχειρήσεων  και των χρηματοδοτήσεων νέων επιχειρήσεων ίσως αυτό το ενδεχόμενο να είναι πιο προσιτό απ’ ό,τι πιστεύεις!

Κωνσταντίνος Βούλγαρης
Εργασιακός Σύμβουλος
Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn