ksaderfos-apofash-karieras2.jpg

Καθημερινά αναγκαζόμαστε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις, να κάνουμε θυσίες και συμβιβασμούς. Κάποιες επιλογές μας κολλούν πάνω σε όλη τη ζωή μας. Οι επιλογές μας καθορίζουν τι θα γίνουμε, και μερικές μεγάλες αποφάσεις έχουν τη δύναμη να φτιάξουν ή να χαλάσουν τη ζωή μας. Μια απ’ αυτές τις δύσκολες αποφάσεις σχετίζεται με την επαγγελματική μας ζωή, την καριέρα μας, απαντά στο ερώτημα «τι πραγματικά θέλω να γίνω;». Το άρθρο αυτό έχει σκοπό να συμβάλει ώστε να δούμε με άλλα μάτια τις επαγγελματικές μας επιλογές. Γιατί η ζωή είναι πολύ μικρή για να την περάσεις σε μια δουλειά που μισείς!

Δυστυχώς στη χώρα μας εκπαιδευόμαστε να γίνουμε υπάλληλοι. Μια θεσούλα στο Δημόσιο, μια δουλίτσα σε γραφείο, σε μια επιχείρηση, απλώς για να βολευτούμε και να βγάζουμε τα απαραίτητα για την επιβίωση. Είναι λυπηρό που ακόμη και σήμερα οι γονείς προτρέπουν τα παιδιά τους σ’ αυτή την κατεύθυνση. Πριν χαράξεις την επαγγελματική σου πορεία, είναι πολύ σημαντικό να εξετάσεις τον εαυτό σου και να δεις για τι είσαι γεννημένος. Σίγουρα δεν είμαστε όλοι γεννημένοι για επιχειρηματίες, όπως και δεν μπορεί ο καθένας μας να είναι υπάλληλος οχταώρου. Τρία σημαντικά θέματα που πρέπει να δεις είναι:

1) Ποια είναι η ανοχή σου στην εξουσία;

Όταν εργαζόμαστε ως υπάλληλοι σε μια εταιρία δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να ενεργούμε όπως το αφεντικό. Έχουμε προϊσταμένους, αυτοί διευθυντές, και πάει λέγοντας. Εάν δεν μπορείς να υποταγείς στην εξουσία και θέλεις να κάνεις ό,τι και όποτε το θέλεις, απλώς ξέχνα ότι αυτό που ονομάζουμε οχτάωρο υπάρχει καν στον πλανήτη!

2) Πώς τα πας με την ομαδική εργασία;

Αν πιστεύεις ότι μέσα στην ομάδα χάνεται η αποδοτικότητά σου και ότι αν εργάζεσαι μόνος σου σίγουρα έχεις καλύτερα αποτελέσματα, σίγουρα δεν είσαι γεννημένος για υπάλληλος. Οι περισσότερες επιχειρήσεις οργανώνουν τους υπαλλήλους τους σε ομάδες γιατί θεωρούν ότι η ομαδική εργασία κάνει το όνειρο πραγματικότητα. Ισχύει όμως αυτό για σένα; Αν δεν μπορείς να προσαρμοστείς σε μια ομάδα παίρνοντας οδηγίες από συναδέλφους για το πώς θα γίνει μια εργασία, δεν είσαι γεννημένος για υπάλληλος, αλλά για ηγέτης!

3) Πώς σου φαίνεται η προοπτική να είσαι καθηλωμένος σ’ ένα γραφείο τουλάχιστον για οχτώ συνεχόμενες ώρες;

Αν αισθάνεσαι να πνίγεσαι στην ιδέα και μόνο ότι θα ξοδέψεις σχεδόν το ένα τρίτο της ζωής σου κάνοντας πιθανότατα τα ίδια πράγματα, τότε η προοπτική του υπαλλήλου δεν είναι για σένα. Ασφαλώς και χρειαζόμαστε υπαλλήλους γραφείων, όμως ο κόσμος δεν εξαρτάται απ’ αυτούς.

Πολλοί από μας, με δεδομένη την ανεργία και τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, θυσιάζουμε τη δημιουργικότητά μας και την προσωπική μας ανάπτυξη για χάρη ενός οικονομικού βολέματος, μένοντας κολλημένοι σε μια εργασιακή θέση που δεν μας ικανοποιεί. 

Μήπως όμως έχει έρθει η ώρα να επανεξετάσουμε τα πράγματα;

  • -Αν αισθάνεσαι ότι έχεις χάσει το πάθος που είχες όταν ξεκίνησες να εργάζεσαι,
  • -Αν αισθάνεσαι ότι δεν εξελίσσεσαι επαγγελματικά και προσωπικά,
  • -Αν οι στόχοι σου είναι διαφορετικοί από τους στόχους της εταιρίας όπου εργάζεσαι,
  • Αν βαριέσαι όλη την ώρα στη δουλειά,

είναι ώρα να αρχίσεις να ενημερώνεις το βιογραφικό σου.

  • -Αν το εργασιακό στρες έχει αρχίσει να επηρεάζει την υγεία σου,
  • -Αν τα χρήματα είναι μόνιμη ανησυχία σου,
  • -Αν δεν έχεις χρόνο για τον εαυτό σου και την οικογένειά σου πια,
  • -Αν έχεις ένα δύστροπο αφεντικό,
  • -Αν η εταιρία σου δεν επενδύει στο προσωπικό της,
  • -Αν δεν βλέπεις τον εαυτό σου στο μέλλον της εταιρίας,
  • -Αν σηκώνεσαι το πρωί και αισθάνεσαι να πνίγεσαι,

ξεσκόνισε τις δεξιότητές σου.

  • -Αν έχεις φτάσει σε σημείο burnout, αυτό που στα ελληνικά λέμε «το ’χεις κάψει»,
  • -Αν δεν σου επιτρέπεται να πάρεις την άδεια που δικαιούσαι όταν τη χρειάζεσαι,
  • -Αν οι δεξιότητες και οι ικανότητές σου υποτιμώνται,
  • -Αν δεν τολμάς να μιλήσεις ή να προτείνεις κάτι,
  • -Αν δεν υποκινείσαι να δώσεις το 100% των δυνατοτήτων σου,
  • -Αν έρχονται καλύτερες ευκαιρίες στον δρόμο σου,

τύπωσε την παραίτησή σου, αλλά… μην την υπογράφεις ακόμη. Γιατί πριν την παραίτηση είναι καλό να σχεδιάσεις ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, προκειμένου να βρεις μια εργασία όπου θα αξιοποιείς τον χρόνο και τις δεξιότητές σου και θα αξίζει και γι’ αυτούς που θα εργάζεσαι ώστε να χαίρονται να σε πληρώνουν γι’ αυτό.

  • -Αν μισείς τη δουλειά σου και γκρινιάζεις συνέχεια,
  • -Αν οι συνάδελφοί σου σε πνίγουν,

εντάξει, τώρα είναι η σωστή ώρα: Άκουσε το ένστικτό σου!

Αν δεν αισθάνεσαι τίποτε από τα παραπάνω, συγχαρητήρια, λατρεύεις αυτό που κάνεις. Αν όμως βρεις τον εαυτό σου μέσα σ’ αυτά, έχεις την επιλογή είτε να παραμείνεις στην εργασία αυτή είτε να υπογράψεις την παραίτησή σου και να την υποβάλεις.

Και τι έρχεται μετά;

Σε περίπτωση που έχεις βρει ήδη μια καινούρια εργασία που σε ικανοποιεί πλήρως, όλα καλά. Όμως, ακόμα κι αν δεν έχεις βρει, παράλληλα με την αναζήτησή σου μπορείς να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου αρχίζοντας νέες σπουδές ή παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια για να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου. Ασχολήσου με τον εθελοντισμό και τις κοινωνικές δράσεις. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορείς αφενός να αναπτύξεις νέες κοινωνικές δεξιότητες και αφετέρου να διευρύνεις τον κύκλο γνωριμιών σου, μέσα από τον οποίο πιθανότατα θα αναδυθούν ενδιαφέρουσες επαγγελματικές ευκαιρίες.

Επίσης, αν έχεις βρει αυτό που πραγματικά αγαπάς να κάνεις, μια πολύ καλή επιλογή είναι να δοκιμάσεις τις επιχειρηματικές σου ικανότητες, ξεκινώντας μια δική σου επιχείρηση με βάση τα ενδιαφέροντά σου. Ασφαλώς και είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχεις αμφιβολίες και ανησυχίες για το κατά πόσο είσαι έτοιμος να κάνεις οποιοδήποτε επιχειρηματικό βήμα. Αλλά, αν τόσοι άνθρωποι έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους, γιατί όχι κι εσύ; Απόφυγε αυτούς που σε επικρίνουν λέγοντάς σου ότι εγκατέλειψες τη «σίγουρη» δουλειά για να κυνηγήσεις χίμαιρες. Μην πέφτεις στην παγίδα της καταστροφολογίας και μην εστιάζεις στα πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά. Φτιάξε κύκλο από ανθρώπους που σε βοηθούν και σε στηρίζουν. Σχεδίασε προσεκτικά τις κινήσεις σου, κάνε προβλέψεις για να αντιμετωπίσεις κάθε πιθανή πρόκληση και εμπόδιο, και επικεντρώσου στο πώς θα υλοποιήσεις το επιχειρηματικό σου όραμα. Αν αναλάβεις δράση, μπορεί και να πετύχεις. Αν όμως φοβάσαι την αποτυχία και δεν τολμάς να ξεκινήσεις, απλώς επιβεβαιώνεις τους φόβους σου και αποτυγχάνεις. Γι’ αυτό πάντα να χρησιμοποιείς θετικές εκφράσεις για τους στόχους σου: «θα το πετύχω», «θα το πραγματοποιήσω», «θα το κερδίσω» – αντί «θα προσπαθήσω». Να θυμάσαι ότι η ζωή δεν χρωστάει τίποτα σε κανέναν και έχουμε να δουλέψουμε σκληρά για να κερδίσουμε ένα μερίδιο στο παιχνίδι.

Συνοψίζοντας:

Η απόφαση για την καριέρα είναι απόφαση ζωής. Δεν είμαστε όλοι γεννημένοι για υπάλληλοι, αλλά δεν έχουμε και όλοι επιχειρηματικές ικανότητες. Ο καθένας μας πρέπει να εξετάσει τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά του και να επιλέξει σοφά τα επαγγελματικά του βήματα. Το να παραμένεις όμως σε μια μη ικανοποιητική εργασία είναι καταστροφή τόσο για την ψυχική και σωματική σου υγεία όσο και για τις προσωπικές σου σχέσεις. Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να φτιάξουμε τη ζωή μας κάνοντας πράγματα που αγαπάμε. Και επειδή ζούμε σε μια εποχή που όλα κινούνται ταχύτατα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αναβάλλουμε τις αποφάσεις που θα μας κάνουν ευτυχισμένους για αύριο και αύριο και αύριο… Και αυτό με το οποίο θα επιλέξουμε να ασχοληθούμε επαγγελματικά πρέπει στο τέλος κάθε μέρας να μας δίνει χαρά.

Όπως πολύ σοφά ανέφερε ο Steve Jobs: «Κοιτάζομαι κάθε μέρα στον καθρέφτη και αναρωτιέμαι: Αν σήμερα ήταν η τελευταία μέρα της ζωής μου, θα ήθελα να κάνω αυτό που πρόκειται να κάνω; Αν η απάντηση παραμένει “όχι” για αρκετές μέρες στη σειρά, ξέρω ότι χρειάζεται ν’ αλλάξω κάτι».

Ρεβέκκα Τσιπνή,

Σύμβουλος επιχειρήσεων

Creative Attitude

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn