business-concept-with-wood-blocks.jpg

Μια μικρή ιστορική αναδρομή

Οι αρχαίοι  Έλληνες πίστευαν πως πίσω από κάθε τέχνη, κατασκευή και επίτευγμα του ανθρώπου βρισκόταν η Θεά Αθηνά – Εργάνη, η θεά της εργασίας. Έμαθε τους ανθρώπους να χτίζουν σπίτια και ναούς, να υφαίνουν, να καλλιεργούν τη γη, να κατασκευάζουν ξύλινα πλοία για να εξορμούν στους ωκεανούς.

ksaderfos anazhthsh ergasias as xekinhsoume1

Γιατί εργαζόμαστε και σε ποιες φάσεις της ζωής μας αναζητούμε εργασία;

Η μυθολογία ίσως να μας γοητεύει, όμως ο σύγχρονος άνθρωπος αναζητά άλλους λόγους πίσω από την αναγκαιότητα της εργασίας: Εργαζόμαστε για να έχουμε εισόδημα, εργαζόμαστε για να νιώσουμε δημιουργικοί και να εξελιχθούμε, εργαζόμαστε για να προσφέρουμε. Καθένας μας έχει τους δικούς του λόγους, όμως οι περισσότεροι από εμάς έστω σε κάποια στιγμή στη ζωή τους θα χρειαστεί να αναζητήσουν εργασία.

arrowΕσύ σε ποια φάση της ζωής σου βρίσκεσαι; Έχεις μόλις τελειώσει το σχολείο (ή και όχι) και σκέφτεσαι ότι πρέπει τώρα να εργαστείς; Έχεις μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές σου σε πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα, δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ, σχολές επιμόρφωσης και μαθητείας και επιθυμείς να εργαστείς ώστε να αξιοποιήσεις τις γνώσεις σου; Είσαι ήδη εργαζόμενος και επιζητείς είτε να εργαστείς σε άλλη εταιρία / οργανισμό είτε να αλλάξεις τομέα και είδος εργασίας; Έχασες ξαφνικά τη δουλειά σου και πρέπει να βρεις νέα; Ήσουν ελεύθερος επαγγελματίας αλλά επιθυμείς πλέον να εργαστείς ως μισθωτός ή το αντίστροφο; Είσαι μακροχρόνια άνεργος και έχεις χάσει την επαφή με την αγορά εργασίας; Είσαι στην κατάλληλη χρονική στιγμή για να αναζητήσεις εργασία.

ksaderfos anazhthsh ergasias as xekinhsoume2

Θέλεις να ξέρεις ποια είναι τα κύρια βήματα ώστε να καταφέρεις να βρεις εργασία; Ας δούμε τα βασικότερα από αυτά:

number1

arrowΠοιος αλήθεια είσαι; Πώς θα συστηθείς στους εργοδότες; Ο βασικότερος τρόπος είναι με το να ετοιμάσεις ένα βιογραφικό σημείωμα, δηλαδή ένα έγγραφο όπου θα αναφέρεις το ονοματεπώνυμο και τα στοιχεία επικοινωνίας σου, καθώς και τις σπουδές σου, την εργασιακή σου εμπειρία, τις δεξιότητές σου, τον εργασιακό σου στόχο και οτιδήποτε  θεωρείς ότι σε κάνει να ξεχωρίζεις και μπορείς να προσφέρεις στη θέση εργασίας που σε ενδιαφέρει. Στις λεπτομέρειες σχετικά με τη συμπλήρωση βιογραφικού θα αναφερθούμε αναλυτικά σε επόμενο άρθρο. Προς το παρόν όμως να θυμάσαι ότι θα πρέπει να είναι σε ηλεκτρονική μορφή και να το έχεις αποθηκευμένο στον υπολογιστή ή στο κινητό σου ώστε να είναι προσβάσιμο ανά πάσα στιγμή, για να το χρησιμοποιήσεις είτε ηλεκτρονικά είτε να το εκτυπώσεις και να το έχεις μαζί σου σε επαφές με εργοδότες.

arrowΧρειάζεται απαραίτητα να έχω βιογραφικό; Στις μέρες μας είναι πλέον σπάνιες οι περιπτώσεις όπου θα μπορέσεις να ολοκληρώσεις μια αίτηση για εργασία χωρίς ταυτόχρονα να υποβάλεις το βιογραφικό σου σημείωμα. Εξαίρεση ίσως αποτελούν κάποιες θέσεις στον δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό, όπου θα σου ζητηθεί να συμπληρώσεις απλώς μια αίτηση ώστε να είναι έγκυρη η υποψηφιότητά σου για τη θέση εργασίας. Παρ’ όλα αυτά και σε αυτή την περίπτωση πιθανότατα να σου ζητηθεί να συμπληρώσεις στοιχεία όπως οι σπουδές και οι γνώσεις σου, η εργασιακή σου εμπειρία κτλ., οπότε καλύτερα να έχεις έτοιμο ένα βιογραφικό!

number2

arrowΩραία λοιπόν, έκανες το βασικό βήμα και ετοίμασες το βιογραφικό σου σημείωμα. Και τώρα τι; Τώρα θα αποφασίσεις πώς θα εντοπίσεις θέσεις εργασίας οι οποίες να σε ενδιαφέρουν. Με λίγα λόγια, θα μπορέσεις να απαντήσεις στην ερώτηση: «Πού θα βρω αγγελίες εργασίας για να στείλω την αίτησή μου;». Τα νέα εδώ είναι ευχάριστα, καθώς και με τη χρήση της τεχνολογίας οι πηγές πλέον είναι πολυάριθμες. Ας δούμε τις κυριότερες:

 

ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1

Χρησιμοποίησε ιστοσελίδες (sites) όπου δημοσιεύονται αγγελίες εργασίας. Το skywalker.gr αποτελεί το μεγαλύτερο site δημοσίευσης αγγελιών στην Ελλάδα, όπου μπορείς να βρεις χιλιάδες διαθέσιμες αγγελίες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και προκηρύξεις του δημοσίου τομέα. Από τη στιγμή που θα εντοπίσεις μια αγγελία η οποία θα σε ενδιαφέρει, άνοιξέ την και ακολούθησε τις οδηγίες για να στείλεις την αίτησή σου.

2

Επισκέψου τις Ημέρες Καριέρας, οι οποίες διοργανώνονται συχνά ανά τη χώρα από εταιρίες του ιδιωτικού τομέα και από τον ΟΑΕΔ. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να συνομιλήσεις με εκπροσώπους εταιριών σχετικά με διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Μην ξεχνάς να έχεις μαζί σου μερικά εκτυπωμένα αντίτυπα του βιογραφικού σου!

3

Επικοινώνησε με τον ΟΑΕΔ της περιοχής σου και συνομίλησε με κάποιο εργασιακό σύμβουλο. Λάβε υπ’ όψιν ότι ο ΟΑΕΔ χρηματο- δοτεί σε μεγάλο ποσοστό θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις και οργανισμούς και μάλιστα εστιάζει σε κατηγορίες υποψηφίων (π.χ. σε ανέργους 45 ετών και άνω, σε ανέργους οι οποίοι κάνουν τα πρώτα τους εργασιακά βήματα, σε ανέργους-κατοίκους περιοχών με υψηλά ποσοστά ανεργίας, σε θύματα βίας κ.λπ.).

4

Ανάπτυξε μια περισσότερο ενεργητική προσέγγιση κατά την ανα- ζήτηση εργασίας: Επικοινώνησε από μόνος σου με εταιρίες, ρώτησε φίλους και συγγενείς εάν γνωρίζουν κάποια ανοικτή θέση εργασίας, βασίσου στα φυσικά σου δίκτυα!

5

Μην ξεχνάς τα social media. Αναζήτησε σε αυτά αγγελίες, δικτυώσου, κάνε αισθητή την παρουσία σου. Γίνε μέλος σε groups στον τομέα των εργασιακών σου ενδιαφερόντων, κάνε δημοσιεύσεις, αντάλλαξε απόψεις. Δημιούργησε τις ευκαιρίες που σου αξίζουν.

number3

Ωραία λοιπόν, τώρα έχεις εντοπίσει την αγγελία εργασίας η οποία σε ενδιαφέρει και έχεις ήδη υποβάλει την αίτησή σου. Και τώρα τι ακολουθεί; Εδώ δημιουργούνται δύο δρόμοι:

arrowΟ ένας είναι ο δρόμος των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα. Σε περίπτωση που έχεις αποστείλει ηλεκτρονικά την αίτησή σου σε μια προκήρυξη του Δημοσίου, σε γενικές γραμμές θα ακολουθήσει μια αξιολόγηση της αίτησής σου βάσει βαθμολογίας (μόρια). Η βαθμολογία περιλαμβάνει κριτήρια όπως ο βαθμός πτυχίου (αν απαιτείται), οι μήνες ή και τα χρόνια συναφούς εργασιακής εμπειρίας και διάφορα κοινωνικά κριτήρια, όπως το χρονικά διάστημα που είσαι άνεργος, το αν είσαι πολύτεκνος, η εντοπιότητα κτλ. Αντίστοιχα υπάρχουν και προκηρύξεις όπου απαιτείται να διαγωνιστείς με γραπτές εξετάσεις ως κριτήριο επιλογής. Τέλος, υπάρχουν και προκηρύξεις όπου απαιτείται και προφορική συνέντευξη.

arrowΟ δεύτερος δρόμος αφορά τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Αφού λοιπόν ο εργοδότης παραλάβει το βιογραφικό σου, το αξιολογεί, και εάν πιστεύει ότι είσαι ικανός υποψήφιος, η πλέον συνήθης διαδι- κασία είναι να σε καλέσει σε συνέντευξη είτε πρόσωπο με πρόσωπο είτε τηλεφωνικά είτε και λόγω πανδημίας μέσω κάποιας διαδικτυακής πλατφόρμας με εφαρμογή βίντεο. Για τις λεπτομέρειες της συνέντευξης θα μιλήσουμε εκτενώς σε επόμενο άρθρο. Η συνέντευξη μπορεί να έχει είτε ευτυχές αποτέλεσμα, δηλαδή να προσληφθείς, είτε δυσάρεστο, να απορριφθείς. Μην ξεχνάς όμως πως πλέον αφού γνωρίζεις πώς να αναζητάς εργασία, να υποβάλλεις την αίτησή σου και να συμμετέχεις σε συνεντεύξεις, έχεις ήδη κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τον στόχο σου, δηλαδή την εύρεση εργασίας!

ksaderfos anazhthsh ergasias as xekinhsoume3

Κωνσταντίνος Βούλγαρης
Εργασιακός Σύμβουλος
Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn